Hvis du ønsker at kunne gå på jagt med enten haglgevær, riffel eller bue, skal du først have et jagttegn og bestået en skydeprøve med en af de førnævnte våbentyper (du kan opnå jagttilladelse til alle 3 våben typer).

Hvis du ønsker at erhverve et jagttegn, skal du først være tilmeldt et jagttegnskursus, som afholdes af en række udbydere (som weekend- eller aften kursus).

Når du har gennemført et jagttegnskursus, får du herefter mulighed, for at tilmelde dig en jagtegnsprøve (som bliver afholdt forskellige steder i landet), tilmelding sker på jagttegn.dk 
Jagtprøven består af 2 dele, en skriftlig og praktisk del.
– Den teoretiske del: – Først skal du bestå den skriftlige prøve, som består af 40 spørgsmål, hvor der skal svares korrekt på mindst 36 spørgsmål. Prøvetiden er på 30 min.
– Den praktiske del: Når du har bestået første del (den skriftlige prøve) kommer du videre til den praktiske del (hvis du består den skriftlige prøve, vil dette foregå lige efter den skriftlige prøve).

Til den praktiske del, skal du gå en rute (med den prøvesagkyndige) og afstandsbedømmelse 6 vildtfigurer (hvor du skal vurdere om det er forsvarligt at skyde til det givne dyr), her skal du svare korrekt til minimum 5 af de 6 figurer. Herefter skal der afgives skud til 4 lerduer (der er ikke krav om at du rammer nogen af lerduerne). Under hele den praktiske prøve, skal du samtidig vise at du har god våben håndtering.

Bemærk at du har 3 gange til at bestå jagtprøven (både den teoretiske og praktiske del).
– hvis du består den skriftlige del, og dumper den praktiske del, vil du kunne booke en ny prøve (hvor det kun er den praktiske del som mangler).

Hvis du ikke består prøven 3 gange, skal du tage et nyt jagttegns kursus.